Lokalne jedzenie

Skosztowanie lokalnych dań jest niezbędnym elementem zapoznania się z lokalnym folklorem. Te podawane w restauracjach można najczęściej spożywać bez żadnych obaw. Bardziej należy uważać na posiłki serwowane w przydrożnych budkach albo wprost od ulicznego sprzedawcy. Ich spożycie może dla nas zakończyć się co najmniej nieprzyjemnym w skutkach zatruciem pokarmowym. A bywa również dużo gorzej, włącznie z zachorowaniem na groźną chorobę. W krajach gdzie istnieje odmienna flora bakteryjna, pijmy tylko butelkowaną wodę i taką też myjmy warzywa i owoce, starając się ograniczyć zaufanie względem lokalnych przedsiębiorców gastronomicznych. Prawda jest jednak taka, że nie powinniśmy ograniczać lokalnego jedzenia w ogóle, ponieważ może nas ominąć wiele wspaniałych, niespotykanych nigdzie indziej smaków, a to byłaby duża szkoda. Starajmy się zachować rozważnie, lecz nie popadajmy bynajmniej w paranoję. Wybierajmy miejsca wydające się czystymi, chociaż nie zawsze jest to wiążące. Zaopatrzmy się także w porządny przewodnik, który może się okazać dużą pomocą przy wybieraniu lokalu.

Dodaj komentarz